Ponovni napadi ISIL-a (borilna skupina upornikov Islamska države Iraka in Levanta)

 

V današnjih poročilih smo lahko videli, da se je Turčija eno leto izogibala napadom na ISIL. Zdaj pa je napade  ISIL-a izrabila, da sproti pobija tudi Kurde. Na zadnjih volitvah v Turčiji so Kurdi dobili 13 % podporo in se uvrstili v turški Parlament, s tem pa tudi v Svet Evrope.

Objavljamo poziv, ki ga je na nas naslovil Nazim Gyr, poslanski kolega našega Matjaža Hanžka v Svetu Evrope; Kurd, ki zastopa Turčijo.

PONOVNI NAPADI ISIL-A (borilna skupina upornikov Islamska države Iraka in Levanta) 

Rad bi vas obvestil o bombnem napadu, ki je povzročil smrt 28 mladih in skoraj 100 ranjenih v mestu Suruç v Turčiji ( v bližini mesta Kobani). Vse žrtve so bile člani Zveze socialistične mladine društev, ki je znana kot mladinska organizacija ESP (Ezilenlerin Sosyalist Partisi ali Socialistična stranka zatiranih).

Stranka HDP (kurdska Stranka ljudske demokracije) ostro obsoja pokol mladine, ki je pokazala internacionalno solidarnost z mestom Kobani in njenim  uporom  proti ISIL.

Dejavnost ISIL-a je v Turčiji povzročila veliko civilnih žrtev (Hatay / Reyhanlı napad  11. maja 2013 in napad na  Diyarbakir  5. junija 2015).

Jasno je, da Turčija dovolila ISIL-i  svoje meje spremenili v logistično bazo in prehod sovražnih  ISIL- inih tovornjakov z orožjem in vojaško opremo.

Naša stranka in narodi Turčije se zavedamo, da sta  AKP (vladajoča stranka) in njena vlada  odgovorna za

spodbujanje in pomoč  ISIL-u  in naraščanju  civilnih žrtev v Siriji, Iraku in Turčiji.

HDP poziva vse demokratične in napredne stranke ter nevladne organizacije Evropskih držav, da pokažejo svojo solidarnost z vsemi žrtvami (civilnim prebivalstvom in mladino) v Suruç-u.

S spoštovanjem,

Nazim Gyr

 

Posredovani poziv je dosegljiv na sledeči povezavi.