TRS vabi

V soboto 1. marca bomo začeli pohod na Evropo! V Grand hotelu Union v Ljubljani se bo ob 11.00 uri s pestrim kulturnim programom začela svečana prireditev ob podpisu koalicije Združena levica.Kongresa se bo v imenu Evropske levice udeležil celo njen podpredsednik Alexis Cipras, vodja največje grške opozicijske stranke Siriza.Na kongresu bodo prisotni tudi ostali člani in predstavniki strank Evropske levice. Dogodek je brezplačen, za potrebe registracije pa vas prosimo, da nam ne elektronski naslov trs@gibanje-trs.si sporočite vaše podatke.


V sredo 04.12.2013 ob 18.00 uri Trajnostna akademija društva Gibanje TRS  v sodelovanju z Zofijinimi ljubimci – društvo za razvoj humanistike ter Iniciativo za demokratični socializem v prostorih Fakultete za socialno delo na Topniški ulici v Ljubljani organiziramo javni pogovor z naslovom “O konceptu UTD”. Soočili bomo zagovornike in kritike UTDja in sicer Tanjo Rener, Sreča Draguša, Markota Kržana ter Matjaža Hanžka. Pogovor bo vodil Samo Petančič.

V četrtek 28.11.2013 ob 18.00 uri v prostorih društva Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS, Jurčičeva 8, Maribor organiziramo pogovor z avtorjem knjige Kolaps elite Frančkom Drenovcem. Pogovor bo usmerjal Goran Potočnik Černe.


V sredo 27.11.2013 ob 18.00 uri Trajnostna akademija društva Gibanje TRS v sodelovanju z zavodom Bunker v prostorih Stare elektrarne na Slomškovi ulici 18 v Ljubljani organiziramo Neudobno debato z naslovom “Generacijski apartheid”. Na pogovoru bodo sodelovali Predavatelj na Medicinski fakulteti, pesnik ter avtor zapisov »Bejbibumbarji – Bumbarji – Bejbiji« Dr. Alojz Ihan, Sindikalist nove generacije, borec za delavske pravice Goran Lukič in Član IO študentskega društva Iskra Miha Kosi. Pogovor bo vodil Samo Petančič.


V petek 26.04.2013 bo v Trubarjavi hiši literature na Stritarjevi ulici 7 v Ljubljani dan pred vseslovensko vstajo ob 17.00 uri potekal pogovor z naslovom “Ignorirajmo vratarja gospodarjev” na katerem bodo sodelovali Tanja Rener, Polona Mesec, Suzana Tratnik in moderatorka Renata Šribar ob sodelovanju  Vesne Leskošek, Mojce Urek, Urške P. Černe in Nikole Janovića.


V okviru 16 dnevov knjige v Mariboru, ki letos potekajo pod naslovom Čas je za akcijo bo v torek 23.04.2013 v Literarni hiši Maribor ob 18.00 uri potekal pogovor na katerem bo sodelovala tudi predsednica Društva Gibanje TRS Urška P. Černe. Vabljeni.


Društvo gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS v sodelovnaju z Trajnostno akademijo TRS vabi na pogovor z avtorji našega zbornika “Kam plovemo, premisliki o izhodu iz krize”. Pogovor bo organiziran v sredo 17.04.2013 ob 18.00 uri v prostorih male dvorane Kina Šiške. Na pogovoru, ki ga bo vodila dr. Vida A. Mohorčič Špolar bodo sodelovali dr. Dušan Plut, dr. Igor Pribac, dr. Manca Košir, Matjaž Hanžek, Stojan Habjanič, dr. Igor Koršič, dr. Renata Karba, dr. Janez Malačič in dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič.


Društvo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS ter Stranka za trajnostni razvoj Slovenije – TRS svoje članice ter člane vabita na letni zbor članov Društva Gibanje TRS ter na letno konvencijo Stranke TRS.


Društvo gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS v sodelovanju z Trajnostno akademijo TRS v sredo 06.03.2013 ob 17.30 uri v Ljubljani organizira in vabi na predavanje z naslovom Terorizem kot sredstvo manipulacije, ki ga bo vodil Dr. Miroslav Huskić.


V sodelovanju z Društvom za varstvo okolja Bled ter Trajnostno akademijo TRS organiziramo predavanje z naslovom »RAZMIŠLJANJE O NAŠIH VODNIH VIRIH« – kako zagotoviti zadostne količine in kvaliteto vode tudi za naše potomce?, ki se bo izvedlo v četrtek 21.02.2013 ob 18.00 uri v prostorih knjižnice Bled.


Slovensko društvo HOSPIC organizira 26.01.2012 ob 19.00 uri v prostorih SNG Opera in balet organizira dobrodelni koncert za ohranitev hiše Hospica, na kateri nastopajo Terafolk skupaj z gosti Lukasom Zuschlagom, Ano Klašnjo, Polono Udovič, Ano Černe, Borisom Cavazzo ter zdravniškim Camerata Medica z naslovom “Dodajmo življenje dnevom – darujmo hiši hospica”. Vabljeni.


Čas je, da se začenjajo oblikovati temeljne ideje in  zamisli o novi slovenski družbi, ki si bo za svoje  vodilo izbrala solidarnost. Društvo Slovenskih pisateljev organizira javne razprave, ki se bodo obravnavale posamezne teme, in sicer:

 • 10.01.2013 ob 18.00 uri na temo ustave. Sodelujejo Tone Peršak, dr. Ciril Ribičič in dr. Andraž Teršek
 • 17.01.2013 ob 18.00 uri na temo gospodarstva
 • 24.01.2013  ob 18.00 uri na temo visokega šolstva, znanosti in raziskovanja.

Javne razprave se bodo odvijale v prostih Društva Slovenskih pisateljev na Tomšičevi ulici v Ljubljani.Trajnostna akademija in Programski svet Društva gibanje TRS v sodelovanju z gostiteljem Združenje CAAP – Center alternativne in avtonomne produkcije organizirajo in vabijo na javno tribuno z naslovom “Alternativa obstaja! Znanje kot vir blaginje”, ki bo v petek 07.12.2012 ob 18.00 uri v prostorih Združenja CAAP – Center alternativne in avtonomne produkcije, Valvazorjeva ulica 42 v Mariboru.

——————————————–

Društvo gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS skupaj z Društvom za varstvo okolja Bled 29.11.2012 v knjižnici na Bledu organizira predavanje Dr. Dušana Pluta z naslovom “Trajnostni razvoj Slovenije – utopija ali realna priložnost”

——————————————–

Center CMEPIUS vabi vse zainteresirane, ki se želijo udeležiti njihovih predavanj, da se preko elektronske prijavnice prijavijo na posamezne informativne dneve.

——————————————–

Trajnostna akademija vas v sodelovanju z Fakulteto za družbene vede vabi na pogovor in predstavitev knjige dr. Andreja Kirna “Družbenoekološki obrat ali propad”, ki bo v sredo 14.11.2012 ob 17.00 uri v veliki predavalnici Fakultete za družbene vede. Vabljeni. Vstop je prost.

——————————————–

Trajnostna akademija in programski svet Društva gibanja TRS skupaj s partnerji iz Murske Sobote v četrtek 08.11.2012 ob 19.00 uri v prostorih Mladinskega informativnega in kulturnega kluba Murska Sobota vabijo na javni pogovor ter debato z naslovom “Alternativa obstaja! Ekonomija blaginje!”. Med govorniki bodo sodelovali politolog Romeo Varga, sociolog Matjaž Hanžek ter gostja iz Graza Christian Kozina in Andreas Giselbrecht. Vstop je prost.

——————————————–

Trajnostna akademija in programski svet Društva gibanje TRS vas 05.11.2012 ob 18.00 uri vabita v predavalnico številka 4 Fakultete za socialno delo na javno tribuno z naslovom “Alternativa ukradeni državi! Socialna neenakost in njene pasti/posledice!”

——————————————–

V ponedeljek 29.10.2012 bo v Mariboru na Trgu Leona Štuklja med 15.00 in 19.00 uro potekal protest proti vladi. Vabljeni.

——————————————–

Društvo za varstvo okolja Bled v četrtek 04.10.2012 ob 18.00 uri v prostorih knjižnice Bled organizira srečanje Pobuda za jezero” na katerem bo mag. Špela Remec Rekar predstavila temo z naslovom “Blejsko jezero včeraj, danes, jutri”. Vabljeni.

——————————————–

Območni odbor TRS Maribor prireja v ponedeljek 08.10.2012 regionalno srečanje TRS , ki bo ob 17.00 uri v prostorih gostišča Pohorka, Begova ulica 2, Maribor. Vabljeni.

——————————————–

Društvo  za ustavno pravo Slovenije vabi na okroglo mizo “Stanje človekovih pravic v Sloveniji: Včeraj, danes in jutri” v sredo 26.09.2012 ob 12.00 uri v prostorih senatne sobe na Pravni fakulteti v Ljubljani. Vabljeni.

——————————————–

Slovenski forum socialnega podjetništva 16. in 17. oktobra v Ljubljani v prostorih Gospodarskega razstavišča organizira mednarodno konferenco z naslovom »SlovenijaCoop201;  Zadružništvo – vektor sprememb v Evropi«. 

——————————————–

Akademija za demokracijo 26.09.2012 ob 11.00 uri v Trubarjevi hiši v Ljubljani organizira okroglo mizo z naslovom “Ekonomska kriza in kriza univerze”.

——————————————–

Liberalna akademija v četrtek ob 17.00 uri v  Sončni sobi centra za raziskavo javnega mnenja in množičnih komunikacij,  Kardeljeva ploščad 4, drugo nadstropje (mala zgradba pred FDV), Ljubljana organizira javno tribuno z naslovom “Slovenija potrebuje politično alternavo!”. Na javni tribuni sodelujejo dr. Jože Pirjevec, dr. Niko Toš, dr. Vlado Miheljak, dr. Tine Stanovnik, dr. Barbara Rajgelj, dr. Viljem Merhar, dr. Igor Koršič, dr. Rudi Rizman in dr. Boris Vezjak. Javno tribuno bo povezoval dr. Darko Štrajn.

——————————————–

Trajnostna akademija 18.09.2012 ob 10.30 uri v prostorih Društva pisatljev Slovenije, Tomšičeva ulica 12, Ljubljana organizira in vabi na javno tribuno z naslovom “Ukradli so nam državo! Kaj zdaj?”. Javno tribuno bo vodil Dr. Dušan Plut, sodelujejo pa Dr. Miro Cerar, Franček Drenovec, Dr. Igor Koršič in Dr. Manca Košir. Vabljeni.

——————————————–

Vabimo vas na mednarodni posvet z naslovom “Zelena proračunska reforma kot mehanizem izhoda iz krize”, ki se bo odvijal 20.09.2012 od 09.00 do 13.00 ure na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Do 19.09.2012 se sprejemajo prijave preko spleta. Posvet organizira Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj

——————————————–

Vabimo vas na mednarodno konferenco “Univerzalni temeljni dohodek: Za novo družbeno pogodbo v Evropi”, ki se bo odvijala 11 in 12 oktobra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Program si lahko ogledate tu, spletna prijavnica pa je dosegljiva tu.

——————————————–

Vabimo vas na “Slovenski podeželski parlament 2012, ki se bo odvijal 16 in 17 oktobra v termah Zreče.

——————————————–

Vabimo vas 6. lesarski praznik v Nazarjih, ki bo potekal od 4 do 8 septembra, še posebaj pa v soboto 8 septembra.

——————————————-

V četrtek 05.07.2012 koordinacija “Ustavimo TEŠ6″, kjer imamo še vedno aktivno kampanijo “Ne državnemu poroštvu za TEŠ6 - Še je čas” skupaj z civilno inciativo “DavkoplačevlciSeNeDamo” ob 11.55 v Centru Evropa,  Dalmatinova 4 v Ljubljani organiziramo tiskovno konferenco. Vabljeni.

——————————————–

V soboto 14.07.2012 vas vabimo v Nazarje v Bohačev toplar, kjer bo od 09.00 do 12.00 ure delavnica z naslovom ”Začimbe in zelišča iz domačega vrta”

——————————————–

V četrtek 28.06.2012 vas Zveza CoS in KOKS ob 18.00 uri vabita na javno tribuno z naslovom “Državo državljanom! Moč kulture?”, ki bo v dvorani M34 v Cankarjovem domu v Ljubljani.

——————————————–

V ponedeljek 25.06.2012 ob 18.00 uri v paviljonu na Kongresnem trgu Inštitut IRIU pripravlja državno proslavo, na kateri bo govoril tudi Majtaž Hanžek. Vabljeni.

——————————————–

V soboto 23.06.2012 ob 18.00 v avli Osnovne šole Gornja Radgona Mlada demokracija Slovenije organizira javno tribuno z naslovom “Spomini na vojno v Gornji Radgoni”. Več o dogodku na linku.

——————————————–

V petek 22.06.2012 ob 18.00 uri v hotelu Zvezda v Murski Soboti organziramo javno tribuno Alternativa obstaja II – trajnostni razvoj Slovenije.

——————————————–

V sredo 20.06.2012 skupaj z Društvom za varstvo okolja Bled v predavalnici Ekonomske gimnazije in srednje šole v Radovljico ob 19.00 uri organiziramo predavanje z naslovom “Invazivne tujerodne rastline v naši okolici”. Predaval bo Miha Žvan. Vabljeni.

———————————————

V ponedeljek 11.06.2012 se bo v prostorih Knjižnice Litija, Parmova 9, Litija ob 18.00 uri odvijalo predavanje in pogovor Dr. Dušana Pluta z naslovom Trajnostni razvoj in prehranska samooskrba Slovenije. Vabljeni.

———————————————-

V sredo 20.06.2011 ob 19.00 v prostorih Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica v sodelovanju z Društvom za varstvo okolja Bled organiziramo predavanje z naslovom Problematika invazivnih tujerodnih vrst. Uvod bo podal g. Miha Žvan iz Društva za varstvo okolja Bled. Vabljeni.

———————————————–

V torek 12.06.2012 vas vabimo na posvet, ki bo ob 09.30 uri v dvorani Državnega sveta z naslovom Slabo upravljanje je vzrok za globino krize. Posvet organizira društvo Sinteza. Vabilo je dosegljivo tu.

————————————————

V ponedeljek 04.06.2012 vas v sodelovanju z obočnim odborom Maribor vabimo na javno tribuno z naslovom 7. člen Ustave RS – ali kdo je bolj enak med enakimi, in sicer ob 17.00 uri v dvorani Doma kulture Pekre, Bezjakova ulica 4. Vabljeni.

————————————————-

Društvo Polittus v torek 29.05.2012 ob 18.00 uri v predavlnici 7 na Fakulteti za družbene vede pripravlja okroglo mizo z naslovom:Varčevanje: pot v recesijo, brezposelnost in bedo”.Sodelujejo Branimir Štrukelj, Sašo Furlan, Primož Krašovec,  in Jože Mencinger.

————————————————-

Umanotera – Slovenska fundacija za trajnostni razvoj in Plan B za Slovenijo – pobuda za trajnostni razvoj 19.06.2012 v Ljubljani organizirata konferenco Plana B za Slovenijo. Program, prijavnica in ostale informacije so dosegljive na njihovi internetni strani.

————————————————–

V sodelovanju z Inštitutom za obnovljene vire energije IOVE iz Kranja in v okviru Trajnostne akademije TRS organiziramo dne 22.05.2012 ob 17.00 uri v seji Mestne občine Kranj okroglo miz z naslovom Pot Mestne občine Kranj v energetsko samostojnost. Na okrogli mizi bodo sodelovali g. Julijan Fortunat,  Dr. Marjana Šijanec Zavrl,  dr. Jernej Stritih in  Prof. dr. Dušan Plut. Vabilo je dosegljivo tu.

Prisrčno vabljeni

————————————————–

Vabimo vas na okroglo mizo, ki jo organizirata Forum romskih svetnikov Slovenije in Regionalna razvojna agencija Mura, ki bo v četrtek 10.05.2012 ob 10 uri v Murski Soboti, z naslovom Revščina in socialni transferji v Pomurju. Vabilo je dosegljivo tu.

————————————————–

V času Tedna vseživljenjskega učenja, ki poteka v okviru Andragoškega centra Slovenije bomo  organizirali tri predavanja na katera vas vabimo, in sicer:

 • 15.05.2012 med 17.00 in 20.00 v Društvu gluhoslepih Slovenije Dlan, na Grablovičevi ulici 28 v Ljubljani, kjer bomo organizirali mini
  tečaj znakovnega jezika
  .
 • 17.05.2012 med 17.00 in 20.00 uro v prostorih Biotehničnega izobraževalnega centra BIC na Ižanski cesti 10 v
  Ljubljani, kjer organiziramo javno tribuno oz. pogovor pod naslovom Alternativa obstaja – trajnostni razvoj Slovenije.
 • 29.05.2012 med 17.00 in 20.00 uro v Društvo gluhoslepih Slovenije Dlan, na Grablovičevi ulici 28 v Ljubljani, kjer organiziramo pogovor na temo Samooskrba in trajnostni razvoj, skupaj s predstavitvijo proizvajalcev ekološke prehrane.

Samo vabilo za osrednje predavanje je dosegljivo tu.

_____________________________

V času od 14 maja do 20 maja bo v Cankarjevem domu v Ljubljani, in nato od 22 maja do 8 junija v Mestni hiši v Ljubljani potekala prireditev ter razstav ČAR LESA. Namen prireditve in razstave je promovirati rabo lesa  za izdelke in objekte. Organizirana bosta tudi dva strokovna posveta, in sicer Gradnja lesenih stavb 15 maja, ter Les – priložnost in izziv za Slovenijo 16 maja. Več o prireditvah in razstavi si lahko ogledate na spleti strani www.carlesa.si.

————————————————-

V mesedu maju bo potekal Ekofejst maj. Več o programu lahko izveste tu.

____________________________

V Novi Gorici Slovnski forum Socialnega podjetništva pod imenom Zagotovimo si hrano za jutri v Novi Gorici. Več o forumu je dosgljivo tu.

____________________________

Vabimo vas na akcijo, ki jo organizira Smetumet, in bo potekala v času od 23 aprila do 28 maja pred Modrijanovo knjigarno na Trubarjevi cesti, z naslovom Poln kufer.

Imamo POLN KUFER strahu, nesmiselne birokracije, bezljanja, zanič vode, tega-se-ne-da, budilke, nestrpnosti, političnih puhlic, godrnjačev, smrdljivih parfumov, ignorance, prisilne vljudnosti, materializma, preresnih ljudi, leporečja, dolžnikov, jamranja, megle, črne kronike, brezglavih potrošnikov, dvojnih meril, »kriznih časov« …

Imamo PRAZEN KUFER (no, ja – kufer z veliko manevrskega prostora) petja, plesa in poljubljanja na ulicah, čarobnega brezdelja, optimizma, širine v glavah, spoštovanja različnosti, angažiranih ljudi, picajzlasto pripravljenega kosila, otroške iskrenosti, trgovin z rabljenimi predmeti, konstruktivne komunikacije, zajtrkov v dvoje, rož, dreves in ptičev, prvinske radovednosti, samooskrbe …

Zato napolnimo ZBIRNI KUFER odsluženih predmetov, ki imajo potencial, da ponovno zakrožijo v drugi obliki in z novo namembnostjo.

Vabljeni

_______________________________

Spoštovani

Ob svetovnem dnevu zemlje se danes v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču pričenja treja Eko konferenca, na katero vas seveda vabimo. Udeležba na konferenci je brazplačna, se pa je potrebno poprej prijaviti. Več informacij in program konference je dosegljiv na http://goo.gl/Nq85H

_____________________________

Spoštovani

Ob dnevu Zemlje, ki bo v petek 20.04, bo ob 18.00 uri na upravi Kozjanskega parka v Podsredi predavanje Dušana Pluta z naslovom: Trajnostni razvoj, narava, okolje in Slovenija, na katerega vas prisrčno vabimo. Več o programu si lahko ogledate na http://goo.gl/tWMNu. 

——————————————————-

Vabimo vas na brezplačno projekcijo dokumentarnega filma Raj ali opustošenje, ki bo v nedeljo 15.04. v Mariboru, Kopru in Ljubljani.  Poznavalci trdijo, da gre za najboljšo predstavitev gospodarstva osnovanega  na virih, kar
predstavlja trajnostni gospodarski model, ki ga je v 70-ih letih prejšnjega stoletja razvil arhitekt in socialni inženir Jacque Fresco.

Ure projekcij so:

Maribor – kino Udarnik, pričetek ob 18:00
Koper – e-kavarna Pina, pričetek ob 19:00
Ljubljana – Kino Šiška, dvorana Katedrala, pričetek ob 20:00

Film predstavi in utemelji neučinkovitosti politike, pravosodja, gospodarstva in ostalih “uveljavljenih” načinov delovanja družbe. Ob uporabi znanstvenih pristopov in s pomočjo visoke tehnologije bi zlahka poskrbeli za potrebe celotnega človeštva. Družbeni sistem, ki je kot rešitev prikazan v tem filmu, ne temelji ne na mnenjih političnih ali finančnih elit ne na iluzijah t. i. “demokracije”, ki je danes zgolj beseda na papirju. Predstavljena rešitev temelji na ohranjanju dinamičnega ravnovesja pri gospodarjenju z našim planetom, kar bi končno privedlo do obilja za vse.

_________________________________

Spoštovane TRSovke in spoštovani TRSovci

Vabimo vas v Krajevno skupnost Galicija v Savinjski dolini, kjer Eko civilna iniciativa Slovenije EKOCI organizira EKOFejst, festival izmenjave znanj, dobrih izkušenj in dobrega druženja. Program si lahko ogledate na sledečem linku.

__________________________________

Spoštovani TRSovci in TRSovke,

Vabimo vas, da se vključite v aktivnosti Gibanja TRSa in nam sporočite, pri katerih vsebinah bi želeli sodelovati (info.gibanjetrs@gmail.com)

Pregled programskih področij (t.i. njive in brazde) najdete v priponki.


Spoštovani član/članica Gibanja TRS,

Na Občnem zboru Gibanja TRS je bil soglasno potrjen predlog o višini članarine za leto 2012. Ta znaša 20 eur za zaposlene, 10 za upokojence in študente ter 5 eur za nezaposlene. Če članarine ne morete poravnati, naslovite svojo prošnjo o oprostitvi plačila na naslov: Gibanje TRS, Izvršni odbor, Drenikova ul. 36, 1000 Ljubljana.

Članarino prosim nakažite na transakcijski račun Društva Gibanje TRS:  SI56 6100 0000 3498 264. Pri sklicu lahko navedete »00 2012«) Račun je odprt pri Delavski hranilnici, Miklošičeva 5, 1000 Ljubljana.

 

/strong